Disney

Elsa’s zoete sneeuwvlokken

Totale tijd
40m
Bereidingstijd
30m
Kooktijd
10m

In Noorwegen, waar de koninklijke zussen Elsa en Anna wonen, is knapperig platbrood een traditionele en veelzijdige snack die je kunt eten met boter en jam, kunt bestrooien met kaas of zelfs in soep of stoofpot kunt dopen..

Met dit recept van Noorse komaf en Elsa’s winterse krachten maak je in een berg vorstelijke sneeuwvlokken met citroenglazuur van zelfgebakken platbrood.

Dit heb je nodig
  • 200 g gewone bloem en een beetje extra om het deeg te rollen
  • Halve theelepel baksoda
  • Kwart theelepel zout
  • Snufje nootmuskaat
  • 2 eetlepels gesmolten boter
  • 75 ml karnemelk
  • 70 g poedersuiker
  • 1 theelepel citroensap
  • 1 tot 2 theelepels water
  • Kristalsuiker
Zo maak je het
  1. Meng de bloem, baksoda, het zout en nootmuskaat in een mengkom en maak een kuiltje in het midden. Giet de boter en karnemelk in het kuiltje en roer de droge ingrediënten erin totdat het deeg stijf maar wel kneedbaar is. Voeg zo nodig nog een beetje karnemelk of bloem toe. Leg het deeg daarna op een met bloem bestrooid oppervlak en kneed het kort.

  2. Verwarm de oven voor op 180°C. Verdeel het deeg in acht gelijke stukken. Pak een stuk deeg en bedek de andere stukken. Rol het deeg op een met bloem bestrooid oppervlak in een heel dun rondje. Bestrooi de bovenkant met bloem en vouw het rondje drie keer dubbel, terwijl je het deeg steeds licht met bloem bestrooid zodat het niet aan elkaar plakt.

  3. Snijd de ronde kant van het gevouwen deeg om een driehoek te maken. Snijd met een keukenmes kleine stukjes uit het deeg, net als bij een papieren sneeuwvlok. Vouw het deeg voorzichtig uit tot een sneeuwvlok. Als je wilt, kun je nog extra vormen aanbrengen met kleine uitstekers.

  4. Leg de sneeuwvlokken op bakpapier en bak het platbrood totdat het lichtbruin is, ongeveer 8 tot 10 minuten. Laat de sneeuwvlokken afkoelen op een rooster.

  5. Meng de poedersuiker, citroensap en 1 theelepel water in een kleine kom en roer totdat het glazuur glad is en dun genoeg is om met een bakkwast uit te smeren. Als het glazuur te dik is, voeg je een beetje water toe.

  6. Bestrijk de afgekoelde sneeuwvlokken met glazuur en bestrooi ze met kristalsuiker voordat het glazuur hard is.

Instructies printen