Disney

13 weetjes over Beauty and the Beast

We dansen rond in huis en proberen een gesprek te voeren met de theepot sinds de film in de bioscopen draait.

Beleef het mooiste liefdesverhaal ooit opnieuw! Beauty and the Beast is nu al digitaal verkrijgbaar via iTunes, Google Play en Pathe Thuis.

 

1. Dan Stevens danste de waltz op stelten.

Volgens de regisseur, Bill Condon, “Droeg Dan een bodysuit met grote stelten zodat hij net zo groot was als het Beest…” En blijkbaar was het dragen van het pak van het Beest een goede work-out voor de kuiten van Dan. Dan moest in het begin leren lopen op de stelten en zei dat zijn tenen daardoor een week lang gevoelloos waren!

2. Dan Stevens moest ook dansen met alleen zijn gezicht!

Na te hebben gedanst in de bodysuit van het Beest, moest Dan een motion capture-tuigje dragen op zijn gezicht. Zijn gezicht was bedekt met een spray die elke porie bedekte en hij moest elke scène met alleen zijn gezicht acteren, inclusief de balzaal-waltzscène met Emma Watson! Regisseur Bill Condon zei dat Dan Stevens ernaar uitzag om met het motion capture-tuigje voor zijn gezicht te acteren, omdat hij dat een technische uitdaging vond.

3. Ewan McGregor had nog nooit gehoord van ‘Be Our Guest’ voordat hij de rol aannam van Lumière.

Volgens de regisseur van de film, Bill Condon, is dit waar! Dit is wat Condon zei: “We vonden de enige persoon op aarde, Ewan McGregor, die het liedje nog nooit had gehoord en hij moest het daarom als een nieuw lied leren…” We vonden het fantastisch dat McGregor zich het nummer eigen heeft gemaakt en hij gaf een fantastisch optreden!

4. Het favoriete Beauty-and-the-beast-liedje van Ian Mckellen moet nog worden geschreven.

Toen er werd gevraagd wat zijn favoriete liedje uit de film was, gaf hij toe dat zijn favoriete nummer nog moet worden geschreven: een nummer gezongen door Pendule! Volgens McKellen zou het nummer als volgt moeten gaan: “Mijn naam is Pendule, ik ben een klok, tik-tok. Mijn Naam is Pendule.” Ondanks zijn pogingen om voor Pendule een echt nummer te maken, heeft het niet zo mogen zijn.

5. Dan Stevens heeft Wreck-it Ralph gekeken als inspiratie voor zijn rol als het Beest.

Dan Stevens heeft het zelf gezegd: “Er is een psychologische reden waarom een beest een beest is, en daarom heb ik alles gekeken van Wreck-it-Ralph tot Citizen Kane om inspiratie op te doen.”

6. Josh Gad wilde dat LeFou in de film skeptischer zou zijn over Gaston.

Alan Menken heeft zelfs een van de oorspronkelijke songteksten van Howard Ashman in ‘The Mob Song’ veranderd om de twijfel van LeFou over Gaston duidelijk te maken. We vonden de diepgang van LeFou in deze film fantastisch en het is fascinerend om te weten dat dit vanuit de acteur kwam, bevestigde regisseur Bill Condon.

7. Het favoriete liedje van Dan Steven is ‘Days in the Sun’.

We hadden zelf gedacht dat ‘Evermore’ het favoriete liedje van Dan zou zijn aangezien Beest dat zingt, maar Dan zegt dat “‘Days in the Sun’ mijn favoriete liedje is omdat het echt prachtig is. Het is net zo hartverwarmend en prachtig als de liedjes uit de geanimeerde film.”

8. De jurken voor de Debutantes moesten worden aangepast voor de dansnummers.

Wist je dat een vrouw in een jurk uit de 18de eeuw haar armen niet eens hoger dan haar hoofd kon bewegen? Volgens kostuumontwerper Jacqueline Durran is dit waar. Ze moest alle jurken aanpassen zodat de debutantes hun armen beter konden bewegen voor de choreografie van de scène.

9. De blauwe jurk van Belle kreeg zakken om haar boeken in te stoppen.

Kostuumontwerper Jacqueline Durran heeft met opzet zakken ontworpen in de iconische blauwe jurk van Belle zodat ze er boeken in kon stoppen. Durran besloot ook om Belle laarzen te geven in plaats van kwetsbare schoenen “zodat ze door het dorp kon rennen.” Durran zegt “We wilde haar niet afbeelden als een kwetsbare prinses, maar als een actieve heldin.”

10. Emma Watson acteerde met Maquettes.

Maquettes zijn objecten met lichten die de betoverde objecten en het kasteelpersoneel moeten voorstellen wanneer ze praten en bewegen. De maquettes boden Emma Watson en de andere acteurs aanspreekpunten tijdens het acteren. In aanvulling op de maquettes gebruikte regisseur Bill Condon ook repetitie-opnames en pre-visualisaties om de acteurs te helpen die met geanimeerde objecten moesten werken.

11. Een schort dat kostuumontwerper Jacqueline Durran als student kocht, was inspiratie voor een van de jurken van Belle

Toen Jacqueline een student was, kocht ze een 18de eeuws schort met een geweven zijdepatroon dat de inspiratie zou worden voor de jurk van Belle tijdens het einde van de film. Ze vond een kunstenaar in Engeland die het ontwerp kon schilderen dat vervolgens is uitvergroot en digitaal is geprint.

12. De jas van de Prins beschikt over Swarovski-kristallen in de vorm van een wild Zwijn, een Draak en een Leeuw.

Een grappig historisch feit: Het was in de 18de eeuw in Frankrijk niet ongewoon voor rijke aristocraten om jassen bedekt met juwelen te dragen. De jas van de prins die Dan Stevens draagt in de proloog heeft borduurwerk en Swarovski-kristallen, en Jacqueline Durran zegt “Als je goed kijkt, kun je zien dat de jas een wild zwijn, een draak en een leeuw heeft die direct uit het familieteken van de prins komen…”.

13. Het Provinciestadje waar Belle en Maurice wonen is Villeneuve.

Productie-ontwerper Sarah Greenwood zegt dat ‘Belle’, het openingsnummer van de film, zich afspeelt in een echt Frans dorp rond 1740, genaamd Villeneuve en dat de crew heeft overwogen om op locatie in Frankrijk te filmen. Om verschillende redenen hebben ze besloten om filmsets te bouwen in de Shepperton Studios in Engeland. Ze zegt dat het dorp dat ze hebben gemaakt, “is gemaakt voor de choreografie, het tempo en de beats”, van de scène. Het was uiteindelijk beter dat ze de filmsets konden aanpassen aan bepaalde behoeften.

Bonusfeitje: de filmsets zijn voornamelijk gemaakt in de franse Rococo-stijl uit de jaren veertig van de 18de eeuw.

Weet je nog dat Pendule in de geanimeerde film Belle rondleidt door het kasteel en praat over het Rococo-ontwerp? Die stijl was dominant rond 1740 en was erg uitbundig en is gebruikt in het Kasteel van Versailles. En het is ook gebruikt in de live-action versie!

Beleef het mooiste liefdesverhaal ooit opnieuw! Beauty and the Beast is nu al digitaal verkrijgbaar via iTunes, Google Play en Pathe Thuis.