Disney

8 Spelletjes voor je baby

Baby’s horen zich te bewegen en te spelen. Hier zijn 8 babyspelletjes en -activiteiten om je baby te laten bewegen en de hersenontwikkeling te bevorderen!

1. Laat je baby op en neer wippen!

baby bounce
Intuïtief wieg je je baby heen en weer in je armen of laat je hem of haar voorzichtig op en neer wippen. Baby’s hebben een sterk ontwikkeld evenwichtsorgaan, dus deze bewegingen, samen met de aanraking, leiden tot een zintuiglijke gewaarwording die een kind kalmeert. Maar de beweging stimuleert ook de vroege hersenontwikkeling en een hogere visuele alertheid.

2. Rol, Baby, Rol

baby and dad playing
De eerste bewegingen van baby’s zijn onwillekeurig. Omrollen is een bewuste beweging, een die je kunt stimuleren. Als je baby op zijn rug ligt, ga dan achter hem of haar zitten en hou een speeltje boven zijn of haar hoofd. Zodra je de aandacht te pakken hebt, beweeg je het speeltje langzaam naar een kant en moedig je baby aan om het te pakken.

3. Bellen blazen!

baby and nemo toy
Blaas bellen waar je baby naar kan kijken. Als je kindje oud genoeg is, kun je het aanmoedigen de bellen te pakken, of elk willekeurig aantrekkelijk voorwerp dat je boven zijn of haar hoofd houdt. Dergelijke spelletjes bevorderen visueel volgen en oog-handcoördinatie.

4. Handjeklap

patty-cake
Handjeklapspelletjes zijn al heel oud, omdat ze zo goed werken met kleine kinderen. Ze bieden de mogelijkheid tot sociale interactie, nabootsing, aanraking en ritmebesef. Bovendien is het weer een kans voor je kleintje om jouw stem te horen.

5. De middenlijn

You don’t have to know the science behind your baby’s need to move — you just have to know that they needs to! Mother Nature has a good plan for development. Give your little one the time, space, and opportunity to move helps her fulfill it!
Om je kleintje aan te moedigen de middenlijn te kruisen (de onzichtbare lijn die van hoofd tot tenen loopt en het lichaam in een linker- en rechterkant verdeelt), kun je je kind voorwerpen op zo’n manier aanreiken dat het naar links of rechts moet strekken om erbij te kunnen.

6. Spetterpret

baby splashing water
Als je baby zelfstandig rechtop kan blijven zitten, leg dan een plastic tafelkleed op de vloer, doe warm water in een grote, onbreekbare kom, zet deze voor je baby neer en laat je baby er lekker in slaan en spetteren! Dit gaat ook heel goed in bad. Het is een uitstekende activiteit om oog-handcoördinatie te stimuleren en het bovenlichaam te trainen.

7. Aan de wandel, baby

baby walking
Het is nooit zo’n goed idee om vaardigheden zoals opstaan en lopen proberen te bespoedigen. Zorg er wel voor dat je kleintje zich kan optrekken aan stevige meubels, zoals een bank. (Houd er rekening mee dat een kind hulp nodig kan hebben om vanuit een staande positie weer te gaan zitten!)

Al snel begint je kindje te ‘lopen’ en gebruikt meubels als houvast. Zodra het zonder hulp kan lopen, wil een kleintje het liefst voorwerpen voortduwen of dragen. Deze activiteiten zijn een goede oefening voor de motorische vaardigheden en helpen een kind oorzaak en gevolg te begrijpen.

8. Het belang van bewegen

baby toddling
Je hoeft je niet te verdiepen in de wetenschappelijke inzichten over het nut van bewegen, je hoeft alleen te weten dat je baby bewegen nodig heeft! Moeder Natuur heeft een plan voor de ontwikkeling van je kindje. Geef het tijd, ruimte en alle kans om te bewegen en dan gaat het vanzelf!